Мотиви вживання психоактивних речовин дітьми та підлітками

Імітація. Дитина або підліток вчиться,наслідуючи старших.Отже,якщо вона бачить перед собою дорослого, що палить або вживає алкоголь, їй захочеться зробити те ж саме. Це стосується і вживання наркотику, і вживання великих доз спиртного. Наслідуючи дорослих, підліток або дитина може подумати: «Я хочу вирости таким, як мій тато», «Я хочу робити все, що робить моя улюблена поп-зірка», «Я хочу бути таким, як друг мого старшого брата».

Належність до групи. Людина―це соціальна істота.Вона чекає,щоїї прийме група, до якої вона хоче належати. Люди тягнуться до себе подібних, і це особливо важливо в підлітковому віці, коли з’являється відчуття власного «Я». Ось про що може подумати підліток: «Кожен, кого я знаю, вживає наркотик!», «Я хочу залишитися в цій групі і, якщо вони приймають наркотик, я робитиму це також», «Я прийматиму наркотик, отже, я залишуся в групі».

Потреба бути дорослим. Дорослі мають деякі переваги та вигоди.Дорослим дозволено те, що не можна дітям (наприклад пити алкогольні напої), у дорослих інша шкала відносин. Іноді дорослі поводяться з підлітками, як з малими дітьми, і одночасно чекають від них дорослої поведінки. Не дивно, що підлітки хочуть здаватися дорослими, не будучи такими. Деякі вважають, що прийняття наркотиків зробить їх досвідченішими в житті. Бажання бути дорослим ― що ж може подумати підліток: «Я достатньо зрілий, щоб приймати рішення!», «Я вже виріс і можу пити ― я сам подбаю про себе!».

Цікавість.Наркотики оточені ореолом таємниці,яка підсилюєцікавість. Цікавість — це важлива якість для вивчення, яку треба заохочувати. Але цікавість до наркотиків заохочувати, природно, не слід. Підліток міг би сказати: «Це дуже цікаво і збудливо! Чому вони мене зупиняють»?

Дослідження своїх можливостей. Підлітковий вік―час визначеннясвоїх можливостей, на що людина здатна. Підлітки запитують себе: «Що я можу зробити?». І вони досліджують свої можливості та можливості інших. Для деяких необхідно знати межі і рамки батьківської любові і турботи. Що може сказати хлопець: «Я хочу бути вільний», «Я зможу зупинитися, коли захочу».

Низьке почуття власної гідності. Деякі діти/підлітки невисокоїдумки про себе, і вони хочуть дізнатися думку інших про себе. Приймання наркотиків підвищує зарозумілість. Низьке почуття власної гідності: «Я почуваюся погано, але нічого не зроблю, щоб почуватися краще», «Я не такий привабливий, як мої друзі».

Втеча від дійсності. У деяких дітей/підлітків є бажання утекти віддійсності. Деякі перебувають у тяжких умовах: їх ображають в сім’ї, принижують, б’ють, пригнічують. Інші ― приховують свої проблеми.

Наприклад, нещасливе кохання, або коли можливості не відповідають батьківським очікуванням, або загальна незадоволеність життям провокують втечу від дійсності. Що підліток може подумати: «Я не зможу витримати цього!».

Нудьга та потреба в збудженні. Багато хто стверджує,що їх життя―нудне. Частіше вони виправдовують свою бездіяльність, але деякі дійсно випробовують нудьгу. Вони жадають емоцій, але не завжди одержують їх і вважають, що мають проблеми соціального характеру або фізичні вади. Нудьга та потреба в емоціях ― що ж дитина/підліток може подумати: «Нема чим зайнятися, нудно, треба випити пиво і стане веселіше».

Наслідування моди, бажання бути особливим. Одяг–важлива«частинажиття» для молодих. Хочеться відповідати моді, але одночасно й відрізнятися від інших. Приймання наркотиків є ніби частиною субкультури. Деякі підлітки вже все спробували в житті, як їм здається, і приймання наркотиків є їх єдиною «новою справою». Данина моді, бажання бути особливим ― що ж підліток може подумати: «Я молодий і відрізняюся від інших!», «У мого покоління інші правила життя!», «Наркотик робить мене особливим, я відрізняюсь від сірої маси людей».

Нестача потрібної інформації, недовіра до інформації.Є багато неточноїінформації про наркотики. Буває неправильна або сміхотворна інформація про наркоманів, їхні проблеми. Не дивно, що молодь дуже критична до такої інформації. Брак потрібної інформації, недовіра до інформації ― що дитина/підліток може подумати: «Дорослі нічого не знають», «Вони мені брешуть, щоб я не міг проводити час, як я хочу!».

Невразливість, ризик.Часто діти/підлітки не мають досвіду в тих речах,які роблять. Іноді вони не знають своїх слабких сторін, вразливих місць і йдуть на ризик. Невразливість, ризик ― що хлопець може сказати: «Я дуже розумний, щоб турбуватися!», «Зі мною нічого не трапиться!».